Sizlere bugün bir Arap yemeğinden bahsetmek istiyoruz. Bulgurun hamur haline dönüşmesinden oluşan ve kibbe denilen yemekten söz edeceğiz. Ortadoğu’da geleneksel ve vazgeçilmez yemek türü olan kibbe 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Hepiniz merak ettiniz biliyoruz; farklı bir şey bekliyor olabilirsiniz ama bu Arap yemeği içli köfteden başkası değil. Şaşıracağınızı tahmin ediyoruz kibbe, içli köfte ve bir diğer adı ile obruk olarak da bilinmektedir.
Ülkemizin yaygın olarak sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır. İçli köfte ülkemizde daha çok Güney Doğu Anadolu bölgesinde yapılan bir yemektir. Fakat Suriye ile sınırı olan bölgelerimizde de bol miktarda yapılmaktadır. Bir nevi bölgelerin etkileşimi diyebiliriz. Hatay, Adana, Osmaniye illerimizde bol şekilde yapılan bir yemektir.
İçli köfte yapılması zor meşakkatli bir yemektir. Bulguru hamur şekline getirinceye kadar yoğrulmaktadır. Bir nevi bulgurun hamur haline gelmesidir. Özel bir teknik kullanılarak hazırlanıp sunulan demek istiyoruz. Herkesin yapabileceğinden emin değiliz. Evet özel bir teknik ile avuç içinde oyularak içine malzemeleri koyuyoruz ve aynı şekilde kapatıyoruz. İçine konulan malzeme isteğe bağlı olarak kuyruk yağı, et, kıymanın soğan ve çeşitli baharatlar ile birleşiminden oluşmaktadır. Malzeme konulduktan sonra kapatıyoruz ve elimizde elips şekline yakın farklı bir ürün meydana geliyor. Yörelere göre isteğe bağlı olarak içine ceviz de kullanılmaktadır.
Yapımı zor olan bir yemek olduğundan dolayı genellikle özel günlerde ve misafir geldiğinde ikramlarda yapılan bir yemektir içli köfte. Haşlama ve kızartma olmak üzere iki şekilde servis edilmektedir. Şuanda birçok lokanta ve büfelerde satılmakta olan içli köfteyi bizce asıl illerinde denemelisiniz. Diyeceksiniz bu kadar il nasıl gezilir. Fırsat buldukça gittiğinizde o illerde bir de içli köftenin tadına bakınız. Aynı zamanda o illerin güzelliklerinizi de görmeniz lezzet kültürünüz için faydalı olacaktır.
Sizlere bir bilgi daha vermek isteriz; 2. Dünya Savaşı sıralarında içli köfte ile tanışan İngiliz askerleri, şekillerinden dolayı Suriye torpidosu demişlerdir. Demek ki İngilizler de içli köfteyi en az bizim kadar sevmişler. İçli köfteyi Araplar bulmuş olabilirler ama yine de en güzel haliyle bizim topraklarımızda yapılıyor diyebiliriz.
11 Comments
bahri - 9 yıl ago
cevislisini yemek istedim çok beğendiğim bir güney doğu anadolu köftesi olarak algılıyorum
Ertuğrul - 9 yıl ago
Malatyalıyım ben,bizde de sıkça yapılır içli köfte sevilmezmi ya, birde yanında kömbe olacakki işte ziyafet budur
sertan - 9 yıl ago
Araplar bulmuş olabilirler ama yine de en güzel haliyle bizim topraklarımızda yapılıyor diyebiliriz. burda birşey yazmak istiyorum benim Hatay’lı komsum vardı ve bunu yapar bizede ikram ederdi yani bu yemek ortadoğu kökenli bana göre.
ela - 9 yıl ago
herkes beceremez enfess bir yemektir… diyarbakırda adanada ünlüdür..
şerafettin - 9 yıl ago
içli köfte bizim kültürümüze artık yerleşti her yerde bulmak mümkün oldu
ali - 9 yıl ago
gerçekten yapması çok zor ama yemesi çok kolay hatta 10 tane daha fazla bile yenir güzeldir şimdi olsa da yesek
halil - 9 yıl ago
dolma türü olan şeylerin çoğunun yapması zordur ama yemesi çok kolay ve lezizdir.
selim - 9 yıl ago
çok zahmetli yapımı olan içli köfte yemesi ise bir o kadar güzel ve lezzetli. Bence zor olan herşey çok güzel.
sinan - 9 yıl ago
nasıl mantıuyı herkes seviyorsa ve yapımı zorsa içli köftde aynı böyle herkes sever ve afiytetle yer
Ferman - 9 yıl ago
İçli köfteye bayılırım ,bilmiyorum sizde de öyle mi ama ben hafif sertini daha çok seviyorum
Melih - 9 yıl ago
Şu içli köfteyi yapacak birisini bulamadık dükkanlara para vermekten cepler boşalıyor