Bugün sizlerle Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden birine doğru yolculuk yapalım. Neresi diye merak ettiğinizi biliyoruz; Adana’ya olacak yolculuğumuz. Adana kültür bakımından çok zengin bir şehir; yemek çeşitleri ile de diğer şehirlere göre farklılıklar göstermektedir. Adana’nın en meşhur içeceklerinden birinden bahsedeceğiz sizlere, şalgam. Bir tür pancar olan şalgam bitkisi ile siyah havucun su ve tuz eklenerek bekletilmesi ile yapılmaktadır. Bekletilmesinin nedeni mayalanmasının sağlanmasındandır. Mayalanması için en uygun bölge ülkemizde Çukurova’dır. Yazları bir hafta gibi kısa bir sürede mayalanan şalgam suyu, kışları ise havanın durumuna göre bir ve iki ay gibi bir süreye ihtiyaç duymaktadır. Şalgam rengi kırmızı, bulanık görünüşlü ve tadı ekşimsidir. Tuzlu bir içecek olan şalgam suyunu, tuz dokunan kişilerin kesinlikle içmemesini tavsiye ederiz.
Şalgam Adana ve Osmaniye’de sokak satıcıları tarafından dört mevsim satılan bir içecektir. Şalgam satarken içine kırmızı havuç ekleyerek ikram ediliyor. Şalgam acılı ve acısız olarak iki şekilde tüketilmektedir. Acıyı elde etmek için süs biberleri kullanılmaktadır. Süs biberi suyunun şalgam suyuna ilave edilmesiyle acılı şalgam elde ederiz. Acılı şalgam suyunu tüketirken acısını o anda eklemeniz daha iyi olacaktır. Acılı olarak şalgamı çok fazla beklettiğinizde bozulmasına neden olmaktadır.
Şalgamın anavatanı, her ne kadar Adana olsa da artık ülkemizde yaygın olarak tüketilen bir içecek. Genel olarak kebapların yanında çok güzel gitmekte olan şalgamı, artık ülkemizde tüm kebapçılarda görmek mümkün. Hatta tüm marketlerde de görmek mümkün diyebiliriz. Şalgam suyunun tadını alan kişilerin kolay kolay bırakabileceklerini pek sanmıyoruz.
Şalgamı ayrıca rakı içmeyi seven kişiler de sofralarından eksik etmiyorlar. Rakı ve şalgamın ikisi de ülkemizin nadide içeceklerinden biridir. Sizler yine de bizi dinleyin ve Adana tarafına yolunuz düşerse sokak satıcılarından şalgam içmeyi ihmal etmeyin. Tabii Adana’ ya giderseniz şalgam yanında diğer seçeneklere de mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Şalgam kebapların yanında iyi gider dedik; siz de gittiğinizde Adana’da kebap çeşitlerinin tadına bakmaya unutmayın. Hatta bunu mutlaka şalgam ile beraber yapın.
18 Comments
Musa - 8 yıl ago
Şalgamın tat ve lezzetinin mayalanmaya göre değiştiğini bu yazıda öğrendim.Gerçekten her yerde yapılan şalgam bu yüzden makbul olmuyor.
Selman - 8 yıl ago
şalgam, şırdan adanaya özgü gerçekten çokça lezzet var. şalgamı doğanay firmasından seviyorum. Adanaya gidersem mutlaka açık şalgamda içerim.
Kerim - 8 yıl ago
Lezzetine doyum olmaz şalgamın. Her şeyin yanına gider
Levent - 8 yıl ago
Şalgamı çocukken içmiştim ve tiksinmiştim. Fakat bir arkadaşımın ısrarı ile yeniden sevmiş oldum.
Yücel - 8 yıl ago
Şalgam ülkemizin en güzel nimetlerinden bir tanesi herkes tatmalı
Okan - 8 yıl ago
ADANA’lıyık Allah’ın adamıyık 😉 oranın şalgamı ayrıdır 😉 tek dir. Adana’dan geçenlerde geçerken aldım 😉 tekrar geçersem yine alacağım 😉 adana cok sıcak ama yinede 😉 güzel memleket.
bahadır - 8 yıl ago
Tarsuslu olarak bana sorun nasıl bir zevk şalgam anlatamam size.
mehmet - 8 yıl ago
şalgam dedim mi Adanadan başka yer tanımam arkadaş makaledede çok güzel açıklamış saten şalgamı bilmeyen arkadaşlar için baya yardımcı olucaktır. Kesinlikle içilmeli ama her yerden değil Adana ‘dan
Sanane - 8 yıl ago
Şalgam bitkinin adı. Yazıda bahsettiğiniz şey şalgam suyu.