Sizlerle bugün Türkiye’nin en renkli ve farklı güzelliklere sahip şehirlerinden olan bir yere gideceğiz. Herkesin mutlulukla yaşadığı ve kimsenin kimseye görüşü ile yargılamadığı güzel ve sıcak bir şehir. Gerçi birçoğunuz şuanda bu şehri tahmin etmek hiç de zor değil diyordur. Evet hiç de zor değil; Ege’nin incisi İzmir’deyiz.
Sizler için İzmir böreğini ya da poğaçasını ya da artık ne derseniz, tatmaya geldik. Şaşırdınız değil mi İzmir böreği de nedir diyorsunuz. Tabii ki İzmirlilerin vazgeçmediği lezzet boyozdan bahsediyoruz. Sadece İzmir’de yapılan boyoz, mayasız bir hamur işidir. Boyozun geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türkiye’ye yerleşen Sefaradlar tarafından İzmir mutfağına yerleşmiş bir lezzettir.
Biz öncelikle sizin için bir araştırma yapalım istedik. İzmir dışında ticari olarak satılmayan boyoz, İspanyolca bollo sözcüğünün çoğuludur. Okunuş tarzı ile boyozdur. Kelime anlamı küçük somundur. Diyeceksiniz siz “bu milföy hamuru bildiğin” neyini söylüyorsunuz.
Aslında zahmet ve beceri gerektiren bir yiyecektir. Öncelikle hamur yoğrulup, top şekline getirilerek 2-3 saat bit tavada dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra elle açılıp tabak şekline getirilerek tekrar dinlenmeye bırakılıyor. Bu dinlenme süreleri iki üç kere daha tekrarlanıyor. Tepsilere sıralanarak fırında pişiriliyor.
Baktığınızda zaman alan ve zahmetli bir yiyecek. Bu zahmetli yiyecek İzmir sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak yerini almıştır. Bu şehirde her köşe başında boyoz satıcısı birini rahatlıkla görebilirsiniz.
Boyozun vazgeçilmezi kaynamış yumurtadır. Boyoz alırken mutlaka size sorarlar; kaynamış yumurta isteyip istemediğinizi.
Sizin de yolunuz birgün İzmir’e düşerse, bizim yaptığımızı yapın. Bir büfeden boyozunuzu, kaynamış yumurtanızı ve peynirinizi alın. Zamanınız varsa ve müsait iseniz İzmir’in mis gibi havasının tadını çıkarın. Biz arkadaşlarla Kordon’a doğru indik. İzmir denizinin muhteşem manzarası eşliğinde çayımızı da aldık.
Boyoz ile muhteşem bir kahvaltı yaptık.
Değişik ve güzel bir tat denemek isteyenler için boyozu tavsiye ederiz. Biz kahvaltı etmek için İzmir’e geleceğiz dediğinizi duyar gibiyiz.
Artık boyozu tatmak için o kadar mesafe yapmanıza gerek kalmıyor. Boyozu ticari olarak değerlendirmeye alan bazı firmalar dondurulmuş halde marketlerde satılmasını sağlamaktadır. İlla ki bu tadı denemek isteyenler bir kere alıp, fırında ısıtarak tadına bakabilirsiniz. Her ne kadar yerinde yediğiniz gibi olmasa da ülkemizin nadide tatlarından birini denemenizde fayda var.
14 Comments
Gökhan - 9 yıl ago
Alsancakta ki fırından almanızı tavsiye ederim 67 yıllık bir usta var ve harika boyoz yapıyor
Oğuzhan - 9 yıl ago
İzmir’in boyoz konusunda değişmez adreslerinden biridir zaten 🙂
zikri - 9 yıl ago
biz boyozu bilmiyorduk sayenizde ne oldğunu öğrenmiş olduk
Simay - 9 yıl ago
o kadar harika ve gerçek tasvir etmişsiniz ki canım boyoz çekti vallahi
feyyaz - 9 yıl ago
boyozu bende duymadım bizim memlekette bilen yok boyoz nedir diye
seymen - 9 yıl ago
adını duyuyoruz ama bizim memlekette yapana rastlamadım bayağı merak ediyorum doğrusu
Işıl Saçak - 9 yıl ago
boyoz yemeğini bilmiyordum bilgilendirme için teşekkür ederim
Oğuzhan - 9 yıl ago
Boyoz bir yemek değil zaten 🙂
berk - 9 yıl ago
böreklerin hepsi güzeldir ama izmir böreği bir harika dostum : )
Bertan - 9 yıl ago
Boyoz yenmez mi yaaa hele ki yağsız boyozu ayarında yapan yer buldunuz mu kaçırmayın derim ben
Uğur Geldi - 9 yıl ago
Bu yemeği ilk defa duydum ilgimi çekti denemeliyim ..
celil - 9 yıl ago
ben açıkçası dökülmesini sevmiyorum yarısı dökülmüş oluyor ama tabi lezzetli olması için bu gerekli
Kenan - 9 yıl ago
Boyoz ilk defa sizin sitede gördüm hiç tatmadım fakat merak ettim açıkcası
Oğuzhan - 9 yıl ago
Bir İzmir’li olarak bu anlatımdan gurur duydum 🙂 Her gün bıkmadan kahvaltıda Boyoz+3 adet kaynamış yumurta 🙂 Yumurta içinde özel baharatlar var tabii