İşte yine alışkın olduğumuz, müdavimi olduğumuz lezzetlerden biri: kokoreç. Belki de ekmeğin arasına en çok yakışan lezzetlerden biridir.
Kokoreç nedir, kokoreç nasıl hazırlanır, kokoreç nasıl pişirilir, nasıl servis edilir… Bu yazımızda bunları vermeye çalışacağız.
Hepimizin sokakta acıktığında tükettiği yiyecekler vardır. Kimimiz döner, kimimiz lahmacun, kimimiz hamburger, kimimiz de kokoreç. Genel algının aksine, kokoreç sadece közde pişirilip ekmeğin arasında tüketilen yiyecek değildir. Kokoreçin çeşitli pişirme yöntemleri ve farklı sunum şekilleri vardır. Bunun yanı sıra sadece sokak yiyeceği değildir kokoreç; evde de pekâlâ yapılabilir. Biz bugünkü yazımızı Adem Usta Közde Kokoreç vasıtası ile paylaşacağız.
Öncelikle buzhaneden çıkmış, pişmeye hazır haldeki kokoreç, yandaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi şişe güzelce sarılmış ve çok az pişirildikten sonra doldurulmuş. Pişirilmeden önce, buzluktan çıkarılmış kokoreçin közün üzerine yerleşmeden önceki son hali budur. Genel olarak o gün pişirilecek kokoreç, sabah 4 veya 5 saatleri gibi buzluktan çıkarılıp bekletilir. Daha sonra buzu çözülüp gevşemeye başlayınca şişe takılır. Ardından kokoreç tezgaha pişmeye yerleştirilir ve ağır ağır közün üzerinde döner.
Öncelikle kokoreç sevmeyenleri düşünerek onlara laflar hazırladığımızı bilmelerini isteriz. Tezgahın üzerindeki hazırlanmış bir kokoreç genellikle üç ya da üç buçuk kilogram civarında oluyor. Bunun sebebi dondurulduğu için içerisinde buz parçalarının da olması. Fakat piştikten sonra kokoreç, ağırlık olarak küçülüyor ve yaklaşık 1 kilo kaybedip iki iki buçuk kiloya düşüyor.
Bizim olayımız sokak yemekleri ve sokak yemekleri de bildiğiniz gibi genellikle ekmek arası tüketilir. Fakat kokoreci sadece ekmek arası tüketmek ona büyük haksızlık oluyor. Kokoreç, porsiyon olarak da güvecin içerisinde, oldukça güzel bir hal alıyor. Ekmeğin arasındaki doğranmış kokoreci yediğiniz gibi, güvecin içerisinde dilim dilim kesilmiş kokoreci de mutlaka denemelisiniz.
Normal porsiyon olarak kokoreç hazırlanırken, öncelikli olarak kesilip; pul biber, kekik, kimyon, karabiber, tuz ve benzeri baharatlarla lezzetlendirip, yanında söğüş domates ve közlenmiş biber ile servis ediliyor. Evinizde kendinize ya da misafirlerinize kokoreç sunmak isterseniz, dışarıdan alacağınız hazır kokoreci dilim şeklinde alarak, evinize gelip bir güvecin içerisinde fırında bir miktar ısıttığınız takdirde lezzetine doyamazsınız.
Sokakyemekleri.com olarak size bir tavsiye vermek istiyoruz; o da şudur ki dışarıda kokoreç yediğinizde gerçekten lezzetine doymak istiyorsanız ustaya kokoreçi iri iri kıymasını tembihleyin.
Adem Usta Közde Kuzu Kokoreçini 7 gün 24 saat servis ediyor. Adem Usta Kadıköy’deki ve İstanbul’daki en lezzetli kokoreççillerin başında geliyor. Bize göre yemek satan kişinin beyaz önlük giymesi oldukça önemli bir husus. Adem Usta da her zaman beyaz önlükle takdirini kazanmış durumda. Kokorecin yanında Adem Usta’nın kendi yaptığı açık ayranı denemenizi tavsiye ederiz.
Adem Usta Közde Kokoreç Adres
Rasimpaşa Mahallesi Rıhtım Caddesi Uzun Hafız Sokak No: 1 Kadıköy
4 Comments
mahmut - 9 yıl ago
ben kokoreçi çok severim anlaşılan o ki adem usta kokoreçde gzel peki bu kadıköyün tam olarak neresinde net tarif alabilir miyim?
Derin - 9 yıl ago
O kadar güzel anlatmışsınız ki inanın canım çekti kokoreç bir kültürdür bence
Can - 9 yıl ago
izmirdeyim ve ben bile kokoreçte istanbulda adem ustanın iddıasını duydum 🙂
Can - 9 yıl ago
adem usta her yerde yok ama şampiyon kokoreçi övebilirim arkadaşlar.