Neşeli Günler filmini hepimizin izlediğini tahmin edebiliyorum. Adile Naşit ve Münir Özkul’un başrollerini paylaştığı bu mükemmel filmin başlangıç konusunu da hepimiz biliyoruz; turşu kavgası. Bir turşu dükkanını işleten karı-koca en güzel turşu suyunu ben yaparım diyerek kavgaya dalıyorlar ve sonrası ayrılık. Bizim de turşuya merakımız bu kısımda başladı. Ekşi ekşi yediğimiz bu nefis tat her öğün masalarımızdan ayrılmadı. Eski zamanlarda bu lezzet her sokak başında bizi karşılardı. O güzel süslü arabaları ve rengarenk turşuları ile içimizi şenlendirirdi. Lakin artık yalnız turşu dükkanları bile bulmak çok zor. Her markette kolaylıkla bulabiliyoruz. Simit gibi satan bu lezzet her bir insanın damak zevkine göre yapılıyor. İnanır mısınız, haşlanmış yumurtanın bile turşusunu yapıyorlar.
Sokaklardan ziyade Eminönü taraflarında görebilirsiniz turşucuları. Her sebzenin turşusu yapılıyor desek yalan olmaz. Tabi en başta gelen beyaz lahana ve salatalık turşusudur. Kırmızı lahana, domates, fasulye turşusu da en çok tercih edilen turşulardandır. Acı turşu suyu acı severler için vazgeçilmeyen bir turşu suyu çeşididir. Yaptığınız turşunun sebzesi veya meyvesi taze ve diri olmalıdır. Tuz oranının çok önemli bir nokta olduğunu unutmamak gerekir. Fazla tuzlu olursa yiyemeyeceğiniz bir tat ile karşılaşırsınız. Eğer tuzu az olursa sebze/meyveler yumuşak olur ve zehirli bakteriler biriktirir.
Eskileri çok fazla özletiyor bize bu tat. Sokaklarımızı şenlendiriyordu ve bize o zamanki değeri gösteriyordu. Işıl ışıl turşu arabalarıyla gördüğümüz an başından ayrılmazdık. Bir bardak turşu istediğimiz zaman hem turşuyu hem de suyunu iyice doldururdu ton ton amca. Turşuları yedikten sonra kimi zaman acılı kimi zaman acısız olan suyunu dikerdik kafaya. Şimdilerde o eski samimiyetli ortamlar maalesef ki çok az bulunuyor. Çoğu yerde sokak turşucuları bile bulunmuyor. Beşiktaş, Eminönü taraflarında rahatlıkla görebilirsiniz.
14 Comments
cevdet - 9 yıl ago
Acı turşu suyu acı severler için vazgeçilmeyen bir turşu suyu çeşididir bu benim en sevdiğim tecihlerden biridir
bülent - 9 yıl ago
şu turşu kültürümüz gerçekten iyiki var hele o buz gibi acılı turşu suyu varya paha biçilemez
Alican Kösedağ - 9 yıl ago
Okul çıkışlarımızın vazgeçilmezleriydi, 25 Kuruşa turşu suyu ve turşusunu rahatlıkla alabiliyorduk, e birde öğrenci indirimi vardı tabi ki, canım ülkemin vazgeçilmezleri…
Bertan - 9 yıl ago
Bizim meslek lisesinin önünde olurdu turşucu.İnanın tadını hala arıyorum ne bileyim sanki en güzel turşu oydu
cansu - 9 yıl ago
neredeyse eskiden her yerde vardı. unutmuştum burada gördüm aklıma geldi. ama şimdi bir yerlerde göremiyorum kırmızı olanlar acılı oluyordu
alen - 9 yıl ago
sokak turşucularını eskiler çok iyi bilir yeni nesil belki bilmez artık pek yok yada ben göremiyorum
hakan - 9 yıl ago
Bir zamanlar bende yapıyordum anılarım canlandı. Çok lezzetli oluyor ekmek parası için sokak sokak geziyorduk. Sitenizde bu konuya yer vermeniz çok duygulandırdı beni teşekkürler
hemze - 9 yıl ago
yeni nesilleri pek bilmem ama eskiler sokak turşucularını çok iyi bilir bir kere okul çıkışı içmiştim.
nurdan - 9 yıl ago
sokak turşucularını özledik ama pek görünmüyorlar yeni bir iş mi buldular acaba ama bazı yerlerde halen vardır
ferman - 9 yıl ago
yer sirkeci veya kadıkoy ojdumu bu işlem kısaca tamam demektir
kamil - 9 yıl ago
turşu yıllardan beri olan ve her zaman yerini koruyan bir yiyecektir. bu yüzden sokak turşucularını özledik
Pelin - 9 yıl ago
Yazıyı okuyunca bile ağzım sulandı,işin güzel kısmı ise içtikten sonra tekrar susatması
Tuncay - 9 yıl ago
Sokak Turşucuları iyi para kazanmaya başlayınca sokaktan dükkanlara taşınır oldular bu seferde bana göre kalite düştü
Ali - 9 yıl ago
limoon sirkee diye tartışırlardı. neyse ki o filminde sonu mutlu bitmişti 🙂